NEGA NAKITA

Pravijo, da nobena stvar ni večna, a jeklo temu trmasto kljubuje. Nerjaveče jeklo ponuja elegantne in prefinjene linije, a je trše od srebra.

1. Pohvali se lahko z izredno trdnostjo, a hkrati lahkostjo, v primerjavi s plemenitimi kovinami je odpornejše na praske in udarce ter zelo obstojno. Za čiščenje je večinoma dovolj nekaj tople vode in mehka krpa.

2. Na splošno priporočamo, da jekleni nakit ne pride v stik z detergenti ali kemičnimi snovmi.

NEGA UR

Kovina, iz katere je narejeno ohišje in pogosto tudi pašček ure, vpliva tako na nošenje kot tudi na obrabo. Ohišje ure je največkrat izdelano iz neplemenitih ali plemenitih kovin. Zlato je na primer mehkejše kot jeklo in se hitreje opraska, zato je primerno samo za elegantne ure, ki običajno niso namenjene vsakodnevnemu nošenju. Nerjaveče jeklo je najbolj trpežen material, ki se dobro obnese tudi kot pašček.

1. Ure s časom začnejo kazati znake uporabe. Pasovi so pri uporabi najbolj izpostavljeni in se tudi najprej obrabijo, zato jih je potrebno periodično menjavati. Mehanske poškodbe, ki vključujejo normalno obrabo, izpostavljenost vodi, kemikalijam, kozmetičnim izdelkom ter tudi potenju človeškega telesa, lahko pospešijo obrabo pasov.

2. Ure niso odporne na: mehanske poškodbe (te lahko povzročijo nepravilno ali zmanjšano funkcionalno ali estetsko uporabnost izdelka), stik s kemičnimi ali organskimi substancami, močno magnetno polje (povzroči lahko nepravilno delovanje ali ustavitev mehanizma), temperature nad 50 °C ali pod -10 °C, kot tudi hitre temperaturne spremembe.

3. Erozija in sprememba odtenka barve zunanjega premaza ure kot posledica mehanskih poškodb ali dejavnikov, opisanih zgoraj, ne velja za okvaro.

4. Razlaga stopenj vodotesnosti:

3ATM/30m – Ura je primerna le za slučajne in manjše stike z vodo, npr. dež.

5ATM/50m – Ura je primerna le za slučajne stike z vodo, npr. dež, umivanje rok.

10ATM/100m – Ura je primerna za daljše stike z vodo, npr. plavanje.

20ATM/100m – Ura je primerna za uporabo v vodi, npr. tudi potapljanje.